ΕΙΔΗΣΕΙΣ :: ΚΟΙΝΩΝΙΑ
1/4/2008
Απορρύθμιση και στα εργασιακά
Νέο μέτωπο ανοίγει η κυβέρνηση, που μετά τις αλλαγές - εξπρές στο Ασφαλιστικό ετοιμάζεται να... αναμορφώσει και την αγορά εργασίας
Απορρύθμιση και στα εργασιακά
Νέο μέτωπο ανοίγει η κυβέρνηση, που μετά τις αλλαγές - εξπρές στο Ασφαλιστικό ετοιμάζεται να... αναμορφώσει και την αγορά εργασίας
Στο επίκεντρο του διαλόγου -με βάση και τις προτάσεις των «σοφών»- θα βρεθούν καυτά θέματα, όπως είναι η αύξηση του ορίου απολύσεων, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας (το λεγόμενο ελαστικό οκτάωρο), η μετατροπή των συμβάσεων από πλήρους σε μερικής απασχόλησης, η αναπροσαρμογή των επιδομάτων ανεργίας, ακόμη και το ύψος των αποζημιώσεων!
Χθες ο πρόεδρος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για το εργασιακό, Ι. Κουκιάδης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1 έδωσε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα των προτεινόμενων αλλαγών, ρίχνοντας «βόμβες» στο εργασιακό μέτωπο. Ηδη η επιτροπή εμπειρογνωμόνων παρέδωσε το προσχέδιο του πορίσματος και από εδώ και πέρα εξαρτάται από την υπουργό Απασχόλησης Φάνη Πάλλη - Πετραλιά το πότε θα ξεκινήσει ο διάλογος.
Προς το παρόν, η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει καταλήξει στις αλλαγές που θα θέσει σε συζήτηση, ωστόσο αφήνει όλα τα θέματα ανοιχτά και μετρά τις αντιδράσεις. Από την πλευρά του, ο Ι. Κουκιάδης αναφέρθηκε χθες σε τέσσερα θέματα:
Αλλαγές στο όριο απολύσεων: Η πλευρά των εργοδοτών εδώ και καιρό πιέζει να αυξηθεί το ποσοστό, που σήμερα διαμορφώνεται στο 2%. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο πρόεδρος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων σημείωσε πως το θέμα του ορίου απολύσεων μπορεί να συζητηθεί μόνο αν υπάρξουν συνοδευτικά μέτρα και ανέφερε πως «πρώτα η πολιτεία πρέπει να δει πώς πραγματικά θα αποδειχτεί σοβαρή στο θέμα και μετά να προτείνει οποιαδήποτε μεταρρύθμιση».
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πόρισμά της η επιτροπή δεν εισηγείται ευθέως την αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων πάνω από το 2%. Ωστόσο, ανοίγει θέμα επανεξέτασης και επαναρύθμισης του πλαισίου «απαγόρευσής» τους χωρίς την προηγούμενη άδεια του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.
Μετατροπή των συμβάσεων πλήρους σε μερικής απασχόλησης: Σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής, η μετατροπή αυτή μπορεί να αποτελεί εναλλακτική λύση εφόσον γίνεται με τη συναίνεση του εργαζομένου. Χαρακτηριστικά σημείωσε πως μπορεί «να υπάρχει αυτή η ευχέρεια προσαρμοσμένη στις ανάγκες του εργαζομένων», σημειώνοντας παράλληλα «αν αρνηθεί ο εργαζόμενος δεν μπορεί ο εργοδότης να τον απολύσει».
Ωστόσο, οι συνδικαλιστές επισημαίνουν πως μια τέτοια πρωτοβουλία ανοίγει τον ασκό του Αιόλου και θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην αγορά εργασίας. Χαρακτηριστικά τονίζουν πως η πλειονότητα των εργαζομένων θα υποκύπτει στις πιέσεις των εργοδοτών για να αποφύγει τον κίνδυνο απόλυσης.
Επίδομα ανεργίας: Το σημερινό καθεστώς προτείνεται να αναθεωρηθεί στο σύνολο, με στόχο την όσο το δυνατόν ταχύτερη επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή προτείνει αλλαγές στις προϋποθέσεις, στο ύψος και στη διάρκεια του επιδόματος (συνολικά υπάρχουν έξι κεφάλαια στο πόρισμα). Στα «συν» των προτάσεων είναι η δημιουργία ταμείου ανεργίας ελευθέρων επαγγελματιών (σε προαιρετική βάση) και η επέκταση της ασφάλισης ανεργίας σε αυτοαπασχολούμενους που έχουν έναν πελάτη.
«Αντίβαρα»
Αποζημιώσεις: Στο θέμα αυτό ο πρόεδρος της επιτροπής σημειώνει χαρακτηριστικά πως «η οποιαδήποτε μείωση των αποζημιώσεων είναι θέμα διαλόγου με τα συνδικάτα και πρέπει να συνδυαστεί με τα αντίβαρα που θα δοθούν». Αναφερόμενος στο ύψος των αποζημιώσεων, σημειώνει πως είναι αυξημένες, επειδή «εδώ στον ιδιωτικό τομέα είναι ελεύθερες οι απολύσεις . Αρα λοιπόν έναντι αυτής της ανασφάλειας έχουμε αυξημένες αποζημιώσεις».
Πάντως ο Ι. Κουκιάδης τόνισε πως «χωρίς διάλογο αυτά τα μέτρα δεν μπορούν να προχωρήσουν» και αναφέρθηκε στην ανάγκη «να συμφωνήσουν οι κοινωνικοί εταίροι». Το μεγάλο ερωτηματικό είναι τι θα γίνει με το προβλεπόμενο από τον νόμο Παναγιωτόπουλου καθεστώς διευθέτησης του χρόνου εργασίας (το ελαστικό οκτάωρο), που στην πράξη δεν εφαρμόζεται. Για τον σκοπό αυτό προτείνονται από την επιτροπή- με βάση πάντα πληροφορίες- νέα συστήματα διευθέτησης του χρόνου εργασίας, τα οποία θα προκύψουν «κατόπιν συμφωνιών σε επίπεδο επιχείρησης και με οικονομικά κίνητρα για τους εργαζομένους».
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ kokkaliari@pegasus.gr
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Στάθης Ανέστης - γραμματέας Τύπου και δημοσίων σχέσεων της ΓΣΕΕ
Προκαλούν ξανά«Και οι εργασιακές σχέσεις στο στόχαστρο των μεταρρυθμιστών; Οπως οι καλόγεροι στον Μεσαίωνα βάφτιζαν το κρέας ψάρι, έτσι και η κυβέρνηση βαφτίζει τις απορυθμίσεις και τις κατεδαφίσεις των εργατικών δικαιωμάτων μεταρρυθμίσεις. Θράσος, υποκρισία και υποτίμηση της νοημοσύνης των πολιτών. Στις 19 Μαρτίου με το παλλαϊκό συλλαλητήριο στείλαμε μήνυμα αντίστασης. Ωστόσο αυτοί συνεχίζουν να αδιαφορούν και να προκαλούν με νέες επιθέσεις. Δεν θα επιτρέψουμε να τα ξεπουλήσουν και να τα διαλύσουν όλα σε αυτήν τη χώρα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Μπορείτε να γράψετε τα σχόλια σας ή τις θέσεις σας για την συγκεκριμένη δημοσίευση ή να δημοσιεύσετε και άλλο θέμα