Από την εποχή των " μη προνομιούχων" μέχρι σήμερα των "εχόντων και κατεχόντων" η υποκρισία περισσεύει και η αφωνία των πολιτών ξεχειλίζει από την κατά τεκμήριο και ουσία αδιαφορία και ανερμάτιστο τεχνοκρατισμό της εκάστοτε πολιτικής εξουσίας.
Η προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, εφηύρε μια επαίσχυντη μέθοδο απόκτησης επιπλέον εισοδημάτων για τον κρατικό προϋπολογισμό, με την απενοχοποίηση των Μηχανικών, κατασκευαστών εργολάβων και της πολεοδομίας, φορτώνοντας προς τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων με ημιυπαίθριους χώρους, μια δαπάνη που ημινομιμοποιούσε την αυθαιρεσία του Κράτους και εμπέδωνε την συνείδηση του απατεώνα σε κάθε πολίτη αυτής της χώρας.
Διαχρονικά οι κυβερνήσεις στο όνομα του να επιδείξουν αναπτυξιακά έργα και αυξημένους ρυθμούς ανάπτυξης, έκαναν και κάνουν χατίρια σε ένα καρτέλ που λυμαίνεται την αγορά γης, τις κατασκευές και το κύκλωμα αγοραπωλησίας, με εμφανείς παρανομίες και αυθαίρετες κατασκευές, τις οποίες καλούνται υποχρεωτικά να τις πληρώνουν οι αγοραστές διαμερισμάτων, μιας και δεν κατασκευάζονται πολυόροφες κατοικίες χωρίς ημιυπαιθρίους ώστε να υφίσταται ανταγωνισμός αξιών.
Παρά την ύπαρξη νόμου για την ηλεκτροδότηση των αυθαίρετων κατασκευών, ο νόμος εξαντλείται στα όρια της εξοχικής κατοικίας ή της μόνιμης εκτός σχεδίου, ενώ για τις εντός σχεδίου αυθαίρετες κατασκευές που "νομιμοποιούνται" από την διαμεσολάβηση Μηχανικού - εργολάβου – πολεοδομίας , ουδεμία παραβίαση νόμου "γνωρίζει" το κράτος, παρά εντοπίζει τις αυθαιρεσίες όταν υπάρξει καταγγελία.
Αλλά ποιος θα καταγγείλει ποιον, όταν όλοι διαβιώνουν κάτω από μια στέγη που η αυθαιρεσία και οι παρανομίες είναι "κοινό αγαθό" ! ΄
Έρχεται λοιπόν ο Νόμος Σουφλιά, που λέει : μακάριοι οι καρφώσαντες εαυτόν ίνα μη καρφωθούν εκ των πλησίων τους. Αυτούς το ... Κράτος τους ανταμείβει βάζοντας κοντή αλυσίδα στο λαιμό της πολεοδομίας.
Υπάρχει το εξ' ίσου σοβαρό ζήτημα των "αυθαίρετων" εντός οικιστικής ζώνης αλλά εκτός σχεδίου πόλεως κτισμάτων, που η αυθαιρεσία έχει να κάνει, πρώτον ως προς την αδειοδότηση της κατασκευής και δεύτερον, ως προς τις προϋποθέσεις που περιορίζονται στα όρια έκτασης του οικοπέδου, το οποίο θεωρείται άρτιο και οικοδομήσιμο μόνο πάνω από τα 4,5 στρ.
Θα παρατηρήσουμε εδώ, ότι συντελείται μια άνιση ανακατανομή πλούτου και ανισοτιμία ανάμεσα στους πολίτες από την μια και από την άλλη, μια ανοχή που δίνει λύσεις στην επιχειρηματικότητα, την κίνηση της αγοράς και στο μαύρο χρήμα, σε όλες τις μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις που υποστηρίζουν τεχνικά και κατασκευαστικά - εμπορευματικά , την οικοδομική δραστηριότητα.
Η οριοθέτηση των 4,5 στρ. ως άρτιο και οικοδομήσιμο οικόπεδο υψώνει τείχη ανάμεσα στους πολίτες, επιβεβαιώνοντας τον κοινωνικοοικονομικό κανόνα, όπου τα μεσαία προνομιούχα στρώματα των Διευθυντικών στελεχών και οι έχοντες και κατέχοντες επιβραβεύονται για την οικονομική - κοινωνική θέση τους στα πλαίσια της εθνικής κοινωνίας, τους αναγνωρίζεται το δικαίωμα να απολαμβάνουν τον ελεύθερο χρόνο τους σε ένα περιβάλλον ξεκούρασης και αναψυχής, ενώ στους υπόλοιπους, κυρίως εργαζόμενους - μισθοσυντήρητους πολίτες, δεν τους αναγνωρίζεται ούτε ένας ημιυπαίθριος χώρος.
Βλέπουμε εδώ ότι το δικαίωμα της αναψυχής και ξεκούρασης εντός οικιστικού περιβάλλοντος αντάξιου της οικονομικής συμβολής κάποιου την διαμόρφωση του ΑΕΠ, προβάλλει από την αναγκαιότητα της "ξεκούρασης" του, από μια συνεχή "κούραση " που υφίσταται, βλέποντας του εργαζόμενους να ... εργάζονται κοπιαστικά γι' αυτόν. Σε αυτόν λοιπόν αναγνωρίζεται η ανάγκη ξεκούρασης μέσα σε ένα φιλικό, προσιτό και φυσικό περιβάλλον, γιατί το έχει ανάγκη. Έχει όμως και τα λεφτά!
Ο εργαζόμενος τι έχει; Την υποχρέωση να δουλεύει και το δικαίωμα να .... εργάζεται!
Αλήθεια λοιπόν, ποιος εκ των εργαζομένων μπορεί να έχει το κεφάλαιο των 150000, 250000 και παραπάνω για αγορά 4,5 στρ. γης, για να μπορεί να "στεγάσει" το κόπο του και τα όνειρά του, ξοδεύοντας επιπλέον άλλα 150000 ευρώ;
Αλλά ξέχασα!
Στο Κράτος αυτό, δικαιώματα δεν έχουν όλοι, πάρα μόνο όσοι έχουν το απαραίτητο χρήμα, που τους καταξιώνει είτε στην δυνατότητα μόρφωσης, είτε στην δυνατότητα ελεύθερης επιχειρηματικής δράσης, είτε στην εκμετάλλευση των πολιτικών και της πολιτικής, είτε στην ένταξή τους στις" ανώτερες τάξεις".
Η κοινωνική ένταξη του ατόμου και η αναγνωρισιμότητα του καθορίζεται τόσο από την εργασία του αλλά και από την οικονομική του δυνατότητα να συμμετέχει ή να επηρεάζει το κοινωνικοοικονομικό γίγνεσθαι.
Επομένως στο άτομο αυτό "χαρίζεται" και το δικαίωμα της απόκτησης μιας άνετης εξοχικής κατοικίας, ενταγμένης σε ένα φυσικό περιβάλλον αντάξιο της οικονομικής του δύναμης και ισάξιο με την συμμετοχή του στο οικονομικό γίγνεσθαι της χώρας.
Η χλέπα, δηλαδή οι εργαζόμενοι, μπορούν να κάνουν ταξιδάκια αναψυχής με την Εργατική Εστία, να συμμετέχουν όταν και όπως μπορούν στα "μπάνια του Λαού", αλλά μέχρις εκεί !!!
Αλλά, αφού δεν επιτρέπει ο υφιστάμενος νόμος να κτίσουν σε οικόπεδα των 250 ή 300 τ.μ. οι πολίτες που κατ' ευφημισμό είναι ίσοι μεταξύ τους, τότε το Κράτος, δια των οικονομικών εφοριών:
Γιατί δεν παρεμβαίνει στο κύκλωμα αγοροπωλησίες, καθιστώντας άκυρες της αγοροπωλησίες τεμαχίων γης για παραθεριστική κατοικία;
Γιατί δεν τιμωρούνται οι μεσίτες, οι Μηχανικοί, οι υποθηκοφύλακες, οι δικηγόροι, οι συμβολαιογράφοι, για την κομπίνα που στήνουν σε βάρος μικρών καταθετών, μισθοσυντήρητων ανθρώπων, πάρα έρχεστε στην συνέχεια να στηλιτεύετε την πράξη της αυθαίρετης κατασκευής, στερώντας τους κατόχους των κατοικιών αυτών από την ηλεκτροδότηση, το τηλέφωνο και την ισοτιμία τους με τους "άλλους", σε σχέση με το Σύνταγμα;
Είστε οι νόμιμοι που τους αρπάζετε την αποταμίευσή τους, τον κόπο μιας ζωής και να τους στήνετε στον τοίχο επειδή τόλμησαν να αξιοποιήσουν το κομμάτι γης που αγόρασαν με κόπο και στερήσεις;
Γιατί σε μια παραθεριστική περιοχή το σχέδιο ανάπτυξης και εγκαταστάσεων υποδομών και κτισμάτων πρέπει να ξεπερνά την Τοπική Αυτοδιοίκηση και να εμπλέκεται το Κράτος;
Γιατί επιτρέπετε σε Δήμους να κάνουν τα στραβά μάτια κατά την διαδικασία δημιουργίας αγροτεμαχίων ως οικόπεδα κάτω του ορίου των 4,5 στρ. επ' ωφελεία των δημοτών τους, και γιατί δεν τιμωρούνται όσοι στήνουν "επιχειρήσεις" εξαπάτησης των πολιτών και αφαίμαξης του εξοικονούμενου κόπου τους;
Ο νόμος που διέπει τις κατασκευές για πρώτη κατοικία ή παραθεριστική εκτός σχεδίου πόλεως αλλά σε παραθεριστική περιοχή, που έχει χαρακτηρισθεί παραθεριστική, πρέπει να αλλάξει και να προσαρμοστεί με την παροχή ισοδύναμων και ισάξιων δικαιωμάτων σε όλους τους πολίτες, χωρίς την βάση δημιουργίας πολιτών πρώτης και δεύτερης κατηγορίας.
Μπορείτε σήμερα να προχωρήσετε στην διόρθωση αυτή, να προχωρήσετε στην νομιμοποίηση των υφιστάμενων κατασκευών με κλιμακωτή φορολόγηση των κτισμάτων αλλά και την παράλληλη νομοθέτηση νέου νόμου και όρων κατασκευών παραθεριστικών κατοικιών ή μόνιμων εντός παραθεριστικής περιοχής.
Μπορείτε να οριοθετήσετε για τις παραθεριστικές περιοχές ως ελάχιστη οικοδόμησιμη γη τα 300 'η 250 τ.μ.
Το Κράτος έχει να κερδίσει πάρα πολλά και από την βάση της ίσης μεταχείρισης και ισοκρατίας αλλά και ως προς τα δημοσιονομικά
Άλλο πράγμα είναι οι κατασκευές εντός δασών ή σε καμένες εκτάσεις με τα παράνομα κτίσματα και άλλο η οριοθέτηση παραθεριστικών περιοχών εκτός Δήμων, όπου πρέπει να είναι απλοποιημένες όλες οι διατάξεις του Γενικού Πολεοδομικού και Χωροθεσίας.
-- Βαγγέλης Κωνσταντίνου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Μπορείτε να γράψετε τα σχόλια σας ή τις θέσεις σας για την συγκεκριμένη δημοσίευση ή να δημοσιεύσετε και άλλο θέμα