Το κατά παραγγελία ρεπορτάζ στο σημερινό Βήμα για τα blogs και τους bloggers Tα συμπεράσματα δικά σας....
"Τα blogs πάνε... δικαστήριο. Ολο και συχνότερα έρχονται πλέον τα blogs αντιμέτωπα με τη Δικαιοσύνη, αφού η εξάπλωση και η ολοένα αυξανόμενη επιρροή της μπλογκόσφαιρας ανοίγουν ένα ακόμη «παράθυρο» στον δημόσιο διάλογο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Εσχάτως, πολιτικοί και άλλα δημόσια πρόσωπα προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη κατά ιστολογίων, με κλασική πια κατηγορία τη συκοφαντική δυσφήμιση και την προσβολή της προσωπικότητάς τους, αφού νιώθουν θιγμένοι από δημοσιεύματα, συχνότατα ανυπόγραφα, που αφορούν το πρόσωπό τους.
"Τα blogs πάνε... δικαστήριο. Ολο και συχνότερα έρχονται πλέον τα blogs αντιμέτωπα με τη Δικαιοσύνη, αφού η εξάπλωση και η ολοένα αυξανόμενη επιρροή της μπλογκόσφαιρας ανοίγουν ένα ακόμη «παράθυρο» στον δημόσιο διάλογο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Εσχάτως, πολιτικοί και άλλα δημόσια πρόσωπα προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη κατά ιστολογίων, με κλασική πια κατηγορία τη συκοφαντική δυσφήμιση και την προσβολή της προσωπικότητάς τους, αφού νιώθουν θιγμένοι από δημοσιεύματα, συχνότατα ανυπόγραφα, που αφορούν το πρόσωπό τους.
Πριν από δύο εβδομάδες, στις Σέρρες, αποκαλύφθηκε ότι τόσο η νομαρχία όσο και τηλεοπτικός σταθμός του νομού είχαν ξεκινήσει νομικές διαδικασίες κατά δύο ιστολογίων. Τα συγκεκριμένα blogs, τα οποία «ξεκοκάλιζαν» την τοπική επικαιρότητα εμφανώς υπερβαίνοντας τα εσκαμμένα, έκλεισαν εν μια νυκτί, όταν η οσμή του εισαγγελέα και της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έφτασαν κοντά τους.
Η υπόθεση μονοπώλησε για αρκετές ημέρες την τοπική μπλογκόσφαιρα και απέδειξε ότι ακόμη και ένας αγροτικός νομός μπορεί να συζητά για τα όρια της ελευθερίας της έκφρασης... α λα ηλεκτρονικά.
Το περιστατικό στον Νομό Σερρών δεν ήταν το πρώτο για το 2009. Λίγες ημέρες πριν είχε δημιουργηθεί θόρυβος στο Ιnternet όταν ο νομάρχης Πειραιά κ. Γ.Μίχας κατέθεσε αγωγή για δυσφήμιση κατά του διαχειριστή του blog edo-peireas. Παρ΄ όλο που σίγουρα δεν πρόκειται για την πρώτη τέτοια προσφυγή στη Δικαιοσύνη στην Ελλάδα, υπάρχει μια στοιχειώδης διαφορά: ο συντάκτης του εν λόγω blog δεν κρύβεται πίσω από κάποιο ψευδώνυμο, όπως συνηθίζεται, αλλά υπογράφει τα κείμενά του με το κανονικό του ονοματεπώνυμο.
Ο κ. Μιχ. Αγγελόπουλος, πρώην υπάλληλος της Νομαρχίας Πειραιά, κατηγορούσε τον κ. Μίχα για παραβιάσεις της νομοθεσίας και υποσχόταν ότι θα προχωρούσε σε αποκαλύψεις προσεχώς.
Φαίνεται όμως ότι η συνέχεια θα δοθεί όχι μόνο στις οθόνες των υπολογιστών, αλλά και στις αίθουσες των δικαστηρίων. ▅ Κλήθηκε για απολογία στη ΓΑΔΑ Οι διαμαρτυρίες για διαδικτυακές δημοσιεύσεις δεν περιορίζονται μόνο στα blogs, αλλά επεκτείνονται και σε συλλογικές ιστοσελίδες.
Τo indy.gr, ένα εναλλακτικό σάιτ που χρησιμοποιείται εκτενώς και από τα λεγόμενα «κινήματα πόλης» αντιμετώπισε πρόσφατα τέτοια προβλήματα. Οπως ανακοινώθηκε « στα μέσα του Γενάρη του 2009, κλήθηκε στη ΓΑΔΑ ένα μέλος του για να απολογηθεί σχετικά με μαρτυρία κατοίκου της Καισαριανής που είχε δημοσιευτεί στο εν λόγω μέσο » και η καταγγελία αφορούσε σε « ρεπορτάζ σχετικά με τη διακοπή εργασιών της αναστύλωσης του μνημείου Εθνικής Αντίστασης στο πρώην Σκοπευτήριο Καισαριανής ».
Στο indy.gr δημοσιεύουν κείμενα περίπου 1.300 πολίτες και ο διαχειριστής του σάιτ κλήθηκε να αντιμετωπίσει τη μήνυση που κατέθεσε ο θιγόμενος. Η περίπτωση της συγκεκριμένης ιστοσελίδας εμπίπτει στο αλήστου μνήμης νομοσχέδιο για τα blogs περί « του κατά τον νόμο υπευθύνου », που απεσύρθη γρήγορα από την κυβερνητική ατζέντα.
Στα τέλη του Αυγούστου, ένας 40χρονος «ιστολόγος» συνελήφθη, καθώς προέτρεπε τους αναγνώστες από το blogνα εκτελέσουν « τον Χρήστο Παναγιωτόπουλο και τον γιο του » και μάλιστα προέτρεπε να του φέρουν « τα κεφάλια τους ».
Ο διευθυντής Ειδήσεων του Μega κατέθεσε μήνυση κατ΄ αγνώστου στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και, καθ΄ ότι η προτροπή σε δολοφονία συνιστά κακούργημα, ο εισαγγελέας διέταξε την άρση απορρήτου και έτσι ο μπλόγκερ συνελήφθη ταχύτατα στο σπίτι του, στα Κάτω Πατήσια.
Ο 40χρονος ιδιωτικός υπάλληλος δήλωσε μετανιωμένος και παραδέχτηκε ότι έκανε και... « κάποιες υπερβασούλες ».
Παρόμοιες περιπέτειες με τη Δικαιοσύνη έχουν αντιμετωπίσει και αντιμετωπίζουν blogsπου ασχολούνται με την επικαιρότητα, όπως το press.gr και το troktiko. Ωστόσο, είναι χαρακτηριστικό ότι το καλοκαίρι γνωστός εκδότης προσέφυγε στη Δικαιοσύνη κατά του troktiko για απειλή και εξύβριση κατά δικαστικών λειτουργών και μάρτυρος, καθώς και για απόπειρα εκβίασης δικαστικού λειτουργού.
Τις ίδιες ημέρες του καυτού Ιουλίου του 2008, στο Αγρίνιο κατεγράφη και η πρώτη καταδικαστική απόφαση για μπλόγκερ στα ελληνικά χρονικά. Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αγρινίου καταδίκασε τον 25χρονο εκδότη της εφημερίδας «Παρόν Αιτωλοακαρνανίας» και μπλόγκερ κ. Ν.Μουρτζιάπη σε 10 μήνες με αναστολή για συκοφαντική δυσφήμιση και εξύβριση. Η μήνυση κατετέθη από τη βουλευτή του ΠαΣοΚ κυρία Σοφία Γιαννακά , καθώς είχε θεωρήσει ότι συγκεκριμένες αναρτήσεις του κ. Μουρτζιάπη στο προσωπικό του blog έθιγαν την τιμή και την υπόληψή της. ▅
Μηνύσεις και αποζημιώσεις Στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προσέφυγε το 2007 και η κυρία Εύη Μπότσαρη, τότε αντιπρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και σύμβουλος της πρώην υπουργού Παιδείας κυρίας Μαριέττας Γιαννάκου. Η ακαδημαϊκός κατέθεσε μήνυση κατά του indymedia της Αθήνας για διασυρμό της προσωπικότητάς της. Την ίδια χρονιά κινήθηκε νομικά κατά δύο ιστολογίων της Κομοτηνής και ο στενός συνεργάτης του σημερινού υπουργού Μεταφορών κ. Ευ.Στυλιανίδη, δημοσιογράφος κ. Γ. Καρανίκας.
Ο καβαλιώτης δημοσιογράφος κατέθεσε αγωγή κατά των τοπικών blogs piazza del popolo και vavatsiklis, ζητώντας χρηματική αποζημίωση. Επίσης, εκκρεμεί ακόμη η εκδίκαση της αγωγής που είχε καταθέσει ο γνωστός από τις αμφιλεγόμενες τηλεοπτικές του εκπομπές κ. Δ. Λιακόπουλος κατά του blogme.gr, το οποίο όμως δεν ήταν blog, αλλά συναθροιστής, δηλαδή ευρετήριο. Σε ένα από τα ταξινομημένα μπλογκ εφιλοξενείτο, κατά τον κ. Λιακόπουλο, « άσεμνο και σατιρικό περιεχόμενο » που τον έθιγε προσωπικά. Ετσι, έκανε την αγωγή, όχι όμως κατά του συγγραφέα του κειμένου- που ήταν μάλλον απίθανο να βρεθεί- αλλά κατά του διαχειριστή του Βlogme κ. Α. Τσιπρόπουλου , ο οποίος πλήρωσε την ευθιξία του να έχει αναρτημένα τα στοιχεία επικοινωνίας του. Μάλιστα, η υπόθεση Τσιπρόπουλου πέρασε τα ελληνικά σύνορα και έφτασε να μνημονεύεται ακόμη και στην πρόσφατη έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στην οποία εγκαλείται η χώρα μας για εμπόδια στην ελευθερία του λόγου.
Σκοτεινή πλευρά σε φόντο κίτρινο ΤΑ ΒLΟGS,όπως κάθε τεχνολογική εξέλιξη, κρύβουν συχνά και μια σκοτεινή πλευρά. Εσχάτως, το όνομα κορυφαίου υπουργού έφτασε να διασύρεται με «αριστουργηματικό» τρόπο από blog σε blog, όχι όμως για κάποιο πολιτικό ατόπημα, αλλά για υποτιθέμενες πράξεις της προσωπικής του ζωής- κάτι που προφανώς δεν πρέπει να αφορά την κοινωνία.
Τότε, πολιτικοί κύκλοι, οι οποίοι ενδεχομένως να «έπαιξαν» με την πλέον «γκρίζα» και «κίτρινη» πλευρά της μπλογκόσφαιρας, άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι μάλλον άφησαν να εκτραφεί ένα τέρας που τώρα απειλεί να τους φάει.
Ο κίνδυνος πλέον να διασυρθεί αμετάκλητα μια προσωπικότητα από αγνώστους σε χρόνο μηδέν είναι όχι απλώς ορατός, αλλά πρέπει να θεωρείται δεδομένος.
Δεν είναι τυχαίο ότι την προηγούμενη εβδομάδα η ΕΣΗΕΑ σημείωνε ότι « αόρατες οργανώσεις,αόρατοι μπλόγκερ,ορατοί αρθρογράφοι » απειλούν και στοχοποιούν τους επαγγελματίες δημοσιογράφους. « Αν ο λόγος κάθε πολίτη,συνεπώς και ο δημοσιογραφικός λόγος,δεν είναι τεκμηριωμένος,απλώς δεν πρέπει να εκφέρεται δημοσίως ».
Ετσι είχε αποφανθεί το 2007 το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας.
Στο ιστολόγιο elawyer, που έχει εντρυφήσει όσο λίγα στο νομικό στάτους που διέπει την μπλογκόσφαιρα, υπάρχουν σαφείς απαντήσεις γύρω από τα ερωτήματα που σταδιακά δημιουργούνται. « Το Ιnternet αποτελεί ένα μέσο στο οποίο προωθείται η αρχή της διαφάνειας.Διαφάνεια σημαίνει σαφήνεια,ευθύτητα,απόδειξη και αντικειμενικότητα,ακόμη κι όταν δεν υπάρχει “υπογραφή” » αναφέρει ο elawyer. « Οι ύβρεις,η λάσπη,τα θολά κίνητρα, η υποκειμενικότητα, η συκοφαντική δυσφήμιση,η προσβολή της προσωπικότητας είναι φαινόμενα κατακριτέα,τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την ελευθερία του λόγου. Φαινόμενα κατακριτέα όχι μόνο νομικά και ηθικά,αλλά και αισθητικά,καθώς και στο πλαίσιο των στοιχειωδών κανόνων της διαλεκτικής: όλοι συμφωνούμε ότι με κραυγές δεν γίνεται διάλογος » συμπληρώνει."
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=258302
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=258302
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Μπορείτε να γράψετε τα σχόλια σας ή τις θέσεις σας για την συγκεκριμένη δημοσίευση ή να δημοσιεύσετε και άλλο θέμα