ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΙΔΕΩΝ και, επικοινωνίας, κριτικής, αποκαλύψεων και αρθογραφίας.
Η ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ
Mε την παρούσα ο Δανειολήπτης αμετάκλητα και ανευ όρων παραιτείται απο κάθε ασυλία που έχει ή πρκειται να αποκτήσει, όσον αφορά τον ίδιο ή τα περουσιακά του στοιχεία, απο νομικές διαδικασίες σε σχέση με την παρούσα Σύμβαση, περιλαμβανομένων, χωρίς περιορισμούς, της ασυλίας όσον αφορά την άσκηση αγωγής, δικαστική απόφαση ή άλλη διαταγή, κατάσχεση, αναστολή εκτέλεσης δικαστικής απόφασης ή προσωρινής διαταγής, και όσον αφορά τηνεκτέλεση και επιβολή κατά των περιουσιακών στοιχείων του στο βαθμό που δεν τον απαγορεύει αναγκαστικός νόμος.ΜΝΗΜΟΝΙΟ εσχάτης προδοσίας της Νέας Τάξης Γερμανοτσολιάδων :
Η ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΩΣ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ
Αδόλφος Χίτλερ : "Η προπαγάνδα απευθύνεται στις αμόρφωτες μάζες και όχι στους διανοούμενους. Σκοπός της είναι όχι να διαφωτίσει το άτομο, αλλά να επιβάλλει το θέμα της τόσο καθαρά και τόσο έντονα στην ψυχή του λαού, ώστε να δημιουργήσει τη γενική πεποίθηση ότι ένα γεγονός είναι πραγματικό, αναγκαίο ή δίκαιο. Η πλειοψηφία της μάζας είναι θηλυκή. Γι' αυτό η προπαγάνδα απευθύνεται όχι στη λογική, αλλά στο συναίσθημά της".
George Papandreous: " με σταματούν στον δρόμο φτωχοί Πολίτες και μου λένε. Πρόεδρε δίνω και τον μισθό μου για την Πατρίδα.... Με γνωρίζετε και σας γνωρίζω. Ποτέ μου δεν θα αδικούσα τους ανθρώπους της εργασίας. Σήμερα, όμως, δικαιοσύνη στην κοινωνία σημαίνει, πάνω από όλα, σωτηρία της πατρίδας"
ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ: Επειδή κινδυνεύει η Πατρίδα και οι άνθρωποι τις εργασίας απο ανέκαθεν προασπίζονται την Πατρίδα, και επειδή δεν κινδυνεύει το χρήμα που κατέχουν οι Εφοπλιστές, οι Τραπεζίτες και οι Βιομήχανοι, ας αποδώσουμε τα του Καίσαρος στον Καίσαρα και τα της Πατρίδος στους μισθωτούς.
Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009
Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009
ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΗΣ ΕΙΣΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ως μέσο αποενοχοποίησης της Ανάπτυξης
Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ : Το μηλο της Έριδος
«Είμαστε απόλυτα ξεκάθαροι: δεν θα μεταφέρουμε τα βάρη του ασφαλιστικού στις πλάτες των απλών ασφαλισμένων»
Μόνο τις συνέπειες, συμπληρώνω εγώ.
«Ο διάλογος για το ασφαλιστικό, ούτε μπορεί να απαγορευθεί, ούτε μπορεί να ακυρωθεί. Εμείς, είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε αυτό το διάλογο. Γιατί είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε τα πράγματα και στο ασφαλιστικό.»
«Ο δικός μας πόλεμος, είναι πόλεμος ενάντια στην στασιμότητα. Γιατί η στασιμότητα, η αδράνεια, η ατολμία στη λήψη αποφάσεων, είναι αντίθετη με τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος» …. και το προπέτασμα καπνού για να κρύψουν την αλήθεια , «με τη βιωσιμότητα του τρόπου απονομής των συντάξεων, με το να δίνονται συντάξεις στους απλούς ασφαλισμένους.»
Λες και το διακύβευμα στο μέλλον του ασφαλιστικού είναι ο «τρόπος απονομής των συντάξεων».
Ας δούμε λοιπόν καθαρά το ασφαλιστικό και όχι με τα μάτια της κουκουβάγιας.
Η μεταπολεμική Ευρώπη, βασίστηκε σε ένα δόγμα ανοικοδόμησης και ανάπτυξης, όπου οι συντελεστές της «εργάζονταν» στα πλαίσια της αμοιβαιότητας και του κοινωνικού Κράτους.
Στην προσπάθεια οι εθνικές οικονομίες να ξανασταθούν στα πόδια τους αλλά και αργότερα να αναπτυχθούν ανταγωνιστικά με το Αμερικάνικο και Γιαπωνέζικο κεφάλαιο, οι εργαζόμενοι και οι παροχές κοινωνικής προστασίας αποτελούσαν είτε το ηθικό άλλοθι του εκμεταλλευτικού συστήματος αναπαραγωγής του κεφαλαίου, είτε το ηθικό μέσο μιας ευνομούμενης πολιτείας.
Οι εργοδότες, κυρίως της Δύσης, κατά την περίοδο του «ψυχρού πολέμου», στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν φιλικό περιβάλλον με κέντρο τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής, ανταλλαγής , εμπορίου και κέρδους, κινιόντουσαν ανταγωνιστικά προς την Σοβιετική Ένωση, αναγνωρίζοντας όχι μόνο το δικαίωμα των αργαζομένων να συνδικαλίζονται αλλά και την δική τους συμμετοχή στην διευκόλυνση της άσκησης δικαιωμάτων από τους εργαζόμενους, βλέποντας το, ως μέσο ανάπτυξης και κερδοφορίας των επιχειρήσεων τους, αλλά και αντι-κραδασμικό μηχανισμό στις «σοσιαλιστικές» ανησυχίες των συνδικάτων και των οργανωμένων κοινωνικών ομάδων.
Όσο προχωρούσε η ανάπτυξη και όσο το Ευρωπαϊκό κεφάλαιο μπορούσε να ανταγωνίζεται το Αμερικάνικο, όσο αποκτούσε μεγαλύτερη διεισδυτικότητα στην παγκόσμια αγορά, τόσο αναπτυσσόταν μια παράλληλη δύναμη νέο-καπιταλιστών που έβλεπε ένα νέο-ιμπεριαλισμό Ευρωπαϊκού τύπου που θα έπαιζε πιο σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια ανακατανομή κερδών και θα ασκούσε δυναμική επιρροή στην επαναχάραξη οικονομικών συνόρων.
Το εμπόδιο της Σοβιετικής Ένωσης και κυρίως η διεισδυτικότητα της Ανατολικής Γερμανίας στην ανάπτυξη και εκμετάλλευση της Νότιας Ασίας και των αραβικών Κρατών, ξεπεράστηκε προσωρινά με την σύσταση του Ισραηλιτικού Κράτους και την αναπτυξιακή ισχυροποίηση του από τους μετέχοντες στην Βορειοατλαντική Συμμαχία, αλλά και από την μετακίνηση νέων επενδύσεων με φθηνό εργασιακό κόστος, στις αναδυόμενες οικονομίες.
Η μαζική παραγωγή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας των μητροπολιτικών χωρών της Δυτικής Ευρώπης από την εκμετάλλευση των αναδυόμενων οικονομιών, δημιουργούσε αρνητικό ισοζύγιο στο ανταγωνισμό μεταξύ των Ευρωπαϊκών κρατών και κυρίως σε βάρος των «μικρότερων» αλλά και ύψωνε τείχη στην διεισδυτικότητα των Γιαπωνέζικων προϊόντων υψηλής τεχνολογίας.
Στο εσωτερικό των Ευρωπαϊκών Οικονομιών, το κοινωνικό κράτος είχε πληθώρα κεφαλαίων προς αξιοποίηση αλλά και εκδούλευσης των συνδικάτων, ώστε να εξαφανίζουν «διεθνιστικές ανησυχίες».
Μετά το τέλος του «αντίπαλου δέους», που πολλοί καταχάρηκαν και πανηγύρισαν την «πτώση» του Τείχους, οι νέο-ιμπεριαλιστές ανέπτυξαν μια πρωτοφανή δυναμική σε βάρος του παραδοσιακού Ευρωπαϊκού κεφαλαίου, που υποστηρίχτηκε με αντίστοιχη δυναμική από το Αμερικάνικο Κεφάλαιο.
Οι μέχρι σήμερα «παραδοσιακοί σύμμαχοι», τα Ευρωπαϊκά Συνδικάτα, αποτελούν βαρίδια στην ανάπτυξη και στην παγκοσμιοποιημένης της δυναμική.
Το κοινωνικό Κράτος, είναι πλέον ιδιωτικό και τα δικαιώματα των εργαζομένων απο σταθερές σε οικονομικές μεταβλητές πλέον, μεταβάλλουν τον χαραχτήρα τους. Είναι επιζήμιες μεταβλητές που επιδεινώνουν την οικονομική ευρωστία των επιχειρηματικών δράσεων και του κέρδους αλλά ταυτόχρονα και διαπραγματευτικό εργαλείο για περικοπή δικαιωμάτων.
Οι εργαζόμενοι ως οικονομικά αντίβαρα οφείλουν να αποδεχτούν την ιμπεριαλιστική διάσταση, σε ό,τι μέχρι χθες αποτελούσε υποχρεωτική συμβολή του Κράτους στα πλαίσια της συμμετοχής τους στην ανάπτυξη της Εθνικής οικονομίας.
Η «ελευθερία» στην "νεα" δημοκρατία που εγγυόταν η παγκοσμιοποίηση και η νέο-ιμπεριαλιστική ανάπτυξη, παρέχεται ως «δικαίωμα» στους εργαζόμενους να χάσουν τα κοινωνικοοικονομικά τους δικαιώματα αντικαθιστώντας τα με την ελευθερία της επιλογής στον χρόνο απασχόλησης, στην κοινωνική ασφάλιση, στην ιατρική περίθαλψη, στην απόκτηση γνώσεων κλπ.
Η ηθική της "αξιοπρέπειας" σε αντιδιαστολή με την ηθική της .....ουράς, του ράντζου κλπ.
Ό,τι το Κράτος παρείχε ως οικονομικό αντιστάθμισμα της συμμετοχής των εργαζομένων στην παραγωγή και την ανάπτυξη, σήμερα αποτελεί ανασταλτικός παράγοντας στην ανάπτυξη και στο υγειές ανταγωνισμό και επομένως ιδιωτικο που αγοράζεται!
Εφόσον καταργήθηκε ο Κρατικός προστατευτισμός σε προϊόντα και τοπικά – εθνικά κεφάλαια στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης, το Κοινωνικό Κράτος ως προστατευτικός μηχανισμός δεν μπορεί παρά να καταργηθεί και αυτό.
Η κοινωνική ασφάλιση που επι της ουσίας ακουμπά στο παρελθόν, δεν αναγνωρίζεται από τις νέες τάσεις του ιμπεριαλισμού, όταν μάλιστα ο ίδιος άνοιξε την επιχειρηματικότητα και προς τις κοινωνίες, που τώρα με «ελεύθερη» βούληση μπορούν εκμεταλλευτούν.
Η ιδιωτική ατομική ασφάλιση, προπαγανδίστηκε ως ανώτερη ασφάλεια από την Κοινωνική, δημιουργώντας παράλληλα μια καινούργια τάξη συμφερόντων, στην οποία χωρούσαν πλέον όχι μόνο τα «στελέχη» της Μεσαίας Τάξης αλλά ολόκληρη η Τάξη.
Τα πολυτελή ξενοδοχειακού τύπου ιατρικά κέντρα και νοσοκομεία, οι ασφαλιστικές εταιρίες και τα πολυτελή τους κτήρια, η …, ευπρέπεια στις συναλλαγές και η δυνατότητα του ραντεβού, καθώς και οι «εγγυημένες» συνταξιοδοτικές παροχές, αποτέλεσαν το δέλεαρ στην πλειονότητα των εργαζομένων και μάλιστα σε εκείνα τα στρώματα που η εργασιακή τους σχέση τους δημιουργούσε την εικονική ανωτερότητα που είχαν ανάγκη, για να ξεχωρίζουν.
Η δυνατότητα του ανταγωνισμού και η ενίσχυση της δυναμικής των επιχειρήσεων, περνά μέσα από την δραστική μείωση των ανελαστικών δαπανών και την μείωση του εργατικού κόστους.
Η συνεισφορά των εργοδοτών στην ασφαλιστική δαπάνη αποτελεί αντικίνητρο που όσο παραμένει υψηλό παρεμποδίζει και την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα.
Αυτό αποτελεί την επωδό κάθε αιτιολόγησης ή επιχειρήματος των εργοδοτών όταν θέλουν να περιγράψουν την οικονομία και την δυναμική της.
Οι εργοδότες έχουν "δύο" δυνατότητες στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων τους.
Η μία, να πετύχουν την σημαντική μείωση του απασχολούμενου δυναμικού, όπου το εναπομείναν καλείται να αυξήσει την παραγωγικότητα του ώστε να επικαλύψει το κενό της μείωσης του δυναμικού απασχόλησης, και η δεύτερη να αποφύγουν, να καταχραστούν την ασφαλιστική εισφορά.
Η ανεργία όμως αποτελεί και τον βασικότερο παράγοντα, μείωσης των αποθεματικών και των παροχών των κοινωνικών ασφαλιστικών οργανισμών.
Το Κράτος από την μεριά του, συνεπικουρών την δοξασία του εργοδοτικού κεφαλαίου, ότι οι ασφαλιστικές ( μη μισθολογικό κόστος) εισφορές πράγματι αποτελούν αντικίνητρο στην ανάπτυξη, επιδοτεί τις θέσεις απασχόλησης με την απαλλαγή τους από την εργοδοτική συμμετοχή στην κοινωνική ασφάλιση.
Δίνει όμως ταυτόχρονα στους εργοδότες το δικαίωμα να καταχρώνται της «ευνοϊκής» τους μεταχείρισης και να εκμεταλλεύονται το γεγονός της επιδότησης κατά τρόπο τέτοιον που η μεν ανεργία να αυξάνεται, τα δε Ταμεία να μαραζώνουν.
Ανάμεσα σε αυτά μπαίνει και η Σύνταξη, το καθεστώς συνταξιοδότησης, ο χρόνος προσμέτρησης για την απονομή της σύνταξης, και μάλιστα από τους εργοδότες που εμφανίζονται υπέρμαχοι των εργαζομένων και των δικαίων τους, έναντι των συνδικαλιστικών τους οργανώσεων και των …. Συνδικαλιστικών τους εκπροσώπων.
Ξεκινά λοιπόν ο Διάλογος κατ’ επιταγή και προικοσύμφωνο των Βρυξελλών και όχι από την ανάγκη να πειστούν οι εργοδότες πως δεν μπορούν να παρεμποδίζουν το Κοινωνικό Κράτος και να επιδιώκουν την συρρίκνωσή του, ούτε να αφαιρούν το άλλο πόδι της ανάπτυξης, που είναι το Κοινωνικό Κράτος.
Με ποια αντζέτα προσέρχεται στον διάλογο αυτό η ΓΣΕΕ;
Από μηδενική βάση;
Ας προσδιορίσουμε την μηδενική βάση, την βάση δηλαδή που ξεκινά ένας διάλογος που κατ’ αρχή πρέπει να συμφωνηθούν τα αίτια της κρίσης και στην συνέχεια να εγερθούν οι απαιτήσεις για το ξεπέρασμά της.
Η βάση διαλόγου, είναι το Κοινωνικό Κράτος ως προϋπόθεση και υποχρέωση της ανάπτυξης της οικονομίας.
Όφειλε η ΓΣΕΕ να είχε αντιταχθεί στις πολιτικές επιδότησης των θέσεων εργασίας καθώς και στις πολιτικές απασχόλησης των νεοεισερχομένων στην παραγωγή.
Η ΓΣΕΕ οφείλει σήμερα να πάρει σαφείς αποστάσεις και να ασκήσει αντιπολιτευτικό πολιτικό λόγο στην Κυβέρνηση τόσο για τα stager όσο και για τις επιδοτήσεις των θέσεων απασχόλησης και μείωσης της ανεργίας.
Να στηλιτεύσει το περιβάλλον προστατευτισμού στις επενδύσεις, στα δικαιώματα των εργοδοτών, στις "συμφωνίες" των Ελληνικών Κυβερνήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και να στηλιτεύσει τους εκβιασμούς των επιχειρήσεων για μετακινήσεις ή μετανάστευση κεφαλαίων.
Πρέπει η ΓΣΕΕ να αποδεχτεί πρώτη απ’ όλους ότι η Βάση διαλόγου είναι το Κοινωνικό Κράτος και η ενίσχυσή του, ως προϋπόθεση και μέσο εξόδου από την κρίση που θα οδηγήσει σε μια νέα ανάπτυξη και κατόπιν να προσέλθει στον διάλογο.
Διαφορετικά το σχοινί και το σαπούνι είναι το μόνο που θα εισπράξει ως επιβράβευση της εναγώνιας προσπάθειας της να συμμετέχει στον …. διάλογο!
Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009
Μπορεί η Ελλάδα να δείξει το δρόμο; /των 'Αντονι Μπαρνέτ και Μέρι Κάλντορ

Στις 4 Οκτωβρίου οι Έλληνες εκλογείς υπερψήφισαν το αντιπολιτευόμενο σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ κι έδωσαν απόλυτη πλειοψηφία στον ηγέτη του Γιώργο Παπανδρέου. Το αποτέλεσμα αυτό αντιβαίνει στις ευρωπαϊκές εκλογικές τάσεις, που παντού ενισχύουν την κεντροδεξιά. Η Νορβηγία ίσως να μπορεί να θεωρηθεί επίσης εξαίρεση, αλλά η οικονομία της επωφελείται από τα πλούσια ενεργειακά της αποθέματα. Στην Πορτογαλία επίσης, η αριστερά επικράτησε και πάλι, αλλά με μειωμένη πλειοψηφία. Αντιθέτως, στην Αθήνα η δεξιά συντρίφτηκε.
Αν και πολλοί πολιτικοί αναλυτές αναγνώρισαν τη σημασία αυτού του εκλογικού αποτελέσματος, οι περισσότεροι το θεώρησαν απλά ως ένδειξη της βαθιάς απογοήτευσης των Ελλήνων από την αποτυχημένη συντηρητική κυβέρνησή τους. Μερικοί μάλιστα έφτασαν στο σημείο να υποστηρίξουν πως η ηχηρή υποστήριξη προς τη μεταρρυθμιστική πρόταση του ΠΑΣΟΚ, «στην πραγματικότητα» εξέφραζε το συντηρητισμό και τη στασιμότητα μιας μικρής χώρας, όπου η πολιτική είναι υπόθεση πολιτικών δυναστειών. Σύμφωνα με την άποψη αυτή, η εκλογή Παπανδρέου είναι έκφραση συντήρησης, όχι προοδευτικότητας.
Θεωρούμε πως κάνουν λάθος. Ασφαλώς και η βαθιά ριζωμένη διαφθορά, οι πελατειακές σχέσεις και τα υπερδιογκωμένα ελλείμματα θα υπονομεύσουν τη νέα κυβέρνηση και θα την εμποδίζουν να εκπληρώσει το θαυμαστό μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα. Αλλά ο Παπανδρέου είναι ένας εξαιρετικά εφευρετικός και ανοικτόμυαλος πολιτικός που θέλει να μετατρέψει την Ελλάδα σε εργαστήριο πρωτοπόρων απαντήσεων στην οικονομική και περιβαλλοντική κρίση και τα διεθνή προβλήματα που αντιμετωπίζει ολόκληρη η Ευρώπη.
Ο Παπανδρέου προτείνει μία μεταρρυθμιστική διαδικασία με τρεις πυλώνες:
Μία στρατηγική «πράσινης ανάπτυξης» για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη
Μία πολιτική ζωή βασισμένη στη συμμετοχή και τη λογοδοσία, με βάση τη διαβούλευση και άλλες μορφές άμεσης δημοκρατίας
Μία εξωτερική πολιτική με τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, σε αντίθεση με τις παραδοσιακές αντιλήψεις περί άσκησης της διπλωματίας χωρίς τους πολίτες
Επί είκοσι χρόνια, ο νεοφιλελευθερισμός περιόρισε τις κεντροαριστερές κυβερνήσεις σε πολιτικές «τριγωνοποίησης»: το φαινόμενο αυτό είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό στο Ηνωμένο Βασίλειο, πατρίδα των «νέων Εργατικών» και του δύσμοιρου «τρίτου δρόμου» τους.
Ο Παπανδρέου επιχειρεί να ξεφύγει από αυτό το πλαίσιο και να πρωτοπορήσει στην Ευρώπη, διαμορφώνοντας ένα προοδευτικό υπόδειγμα για την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, ανάλογο με ό,τι συμβαίνει στην Αυστραλία και ίσως -αν και είναι νωρίς ακόμα να αποφανθούμε- στην Ιαπωνία.
Γνωρίσαμε από πρώτο χέρι ένα μικρό τμήμα της μορφωτικής διαδικασίας που βρίσκεται πίσω από τη στρατηγική Παπανδρέου. Συμμετείχαμε, με πολλούς άλλους, στα «συμπόσια της Σύμης», που τα ξεκίνησε ο Παπανδρέου εδώ και 12 χρόνια. Τα σεμινάρια αυτά, που πήραν το όνομά τους από το νησί του Αιγαίου Πελάγους όπου διοργανώθηκε η πρώτη συνάντηση, είναι άτυπες συναντήσεις εργασίας που συνδιοργανώνουν το «ίδρυμα Ανδρέας Παπανδρέου» και το «κέντρο Όλαφ Πάλμε», με σκοπό την ανταλλαγή ιδεών για το μέλλον της αριστεράς.
Μετά την πρώτη συνάντηση της Σύμης, ο Παπανδρέου φιλοξενούσε κάθε χρόνο τη συνάντηση σε διαφορετικό νησί της Μεσογείου, με τη συμμετοχή κορυφαίων πανεπιστημιακών, ακτιβιστών και πολιτικών από ολόκληρο τον κόσμο, με σκοπό να συζητήσουν πώς είναι δυνατό να έρθει ένας καλύτερος κόσμος. Από τα σεμινάρια αυτά προήρθε μια πολιτική σκέψη που μπορεί να αποκληθεί «σχολή της Σύμης»: μια σειρά από νέες, προοδευτικές προσεγγίσεις σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, λειτουργίας της δημοκρατίας ή της οικονομίας, στο νέο πλαίσιο προκλήσεων και πιέσεων που θέτει η παγκοσμιοποίηση.
Η ιστορία των «σεμιναρίων της Σύμης» μπορεί να χωριστεί σε δύο περιόδους: τα πρώτα έξι σεμινάρια διοργανώθηκαν επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Ο Παπανδρέου τότε ήταν ως επί το πλείστον ένας οραματικός υπουργός εξωτερικών συμπεριλαμβανομένου του εξαμήνου που η Ελλάδα προήδρευε της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Τα έξι αυτά χρόνια, τα σεμινάρια ασχολήθηκαν κυρίως με το ρόλο της κοινωνίας των πολιτών στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής. Στο πρώτο σεμινάριο συναντήθηκαν ακτιβιστές της κοινωνίας των πολιτών και πολιτικοί από ολόκληρη τη νοτιοανατολική Ευρώπη, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα περιφερειακά προβλήματα και να μετριαστεί η κυρίαρχη αίσθηση της «βαλκανοποίησης» της περιοχής. 'Αλλα σεμινάρια ασχολήθηκαν με τον Καύκασο ή τη Μέση Ανατολή.
Ως υπουργός εξωτερικών, ο Παπανδρέου εφάρμοσε επανειλημμένα στην πράξη τις αντιλήψεις του περί άμεσης δημοκρατίας και διπλωματίας των πολιτών, ιδίως όταν κάλεσε την ελληνική κοινωνία να βοηθήσει τον τουρκικό λαό που είχε πληγεί από μεγάλους σεισμούς. Η ανταπόκριση των πολιτών υπερέβη κάθε προσδοκία και παρείχε τη βάση για την επακόλουθη διπλωματική προσέγγιση Ελλάδας-Τουρκίας.
Αλλά το ΠΑΣΟΚ βρισκόταν στην εξουσία για σχεδόν είκοσι χρόνια, και κατευθυνόταν αναπότρεπτα προς την εκλογική ήττα. Στις αρχές του 2004, ο Παπανδρέου εκλήθη να αναλάβει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αποφευχθεί η αναμενόμενη εκλογική ήττα. Αν και η δεξιά Νέα Δημοκρατία, υπό την ηγεσία του Καραμανλή, πέτυχε μια καθαρή εκλογική νίκη, ο Παπανδρέου κατόρθωσε να μειώσει στο ήμισυ τη διαφορά που είχε κληρονομήσει και απέκτησε αρκετό προσωπικό πολιτικό κεφάλαιο ώστε να ξεκινήσει τη μακρά πορεία του προς την πολιτική του αντεπίθεση.
Όταν το κόμμα του Παπανδρέου υπέστη και δεύτερη εκλογική ήττα, το 2007, υπήρξε μια εσωκομματική προσπάθεια να ανατραπεί από την ηγεσία του κόμματος. Εν πολλοίς η εκ των έσω αντίδραση στον Παπανδρέου οφειλόταν στις προσπάθειές του να μεταρρυθμίσει το ΠΑΣΟΚ, του οποίου η πολιτική εικόνα αμαυρωνόταν από εκτεταμένη διαφθορά. Ο Παπανδρέου είχε επίσης να διαχειριστεί την πολιτική κληρονομιά του πατέρα του Ανδρέα Παπανδρέου, που είχε ιδρύσει το ΠΑΣΟΚ με την επιστροφή του από την πολιτική αυτοεξορία, ώστε να συμβάλει στην αποκατάσταση της δημοκρατίας μετά τη στρατιωτική δικτατορία της περιόδου 1967-1974. Η δημοφιλία του Παπανδρέου του πρεσβύτερου δεν αμφισβητήθηκε ποτέ, αλλά η πολιτική του ελκυστικότητα οφειλόταν στο λαϊκισμό του και η πολιτική του απήχηση στη διαμόρφωση πελατειακών σχέσεων.
Ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν αποφασισμένος να μην επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος. Ως υπουργός εξωτερικών, είχε ήδη επιδείξει σπάνια ικανότητα να ασκεί τολμηρή και πετυχημένη εξωτερική πολιτική. Ως ένας σύγχρονος άνθρωπος, σπουδαγμένος στην Αμερική, που μιλά με άνεση σουηδικά, ο τρόπος ομιλίας του απέχει από το στομφώδες ύφος που συνηθίζουν οι Έλληνες πολιτικοί. Αν και αρχικά ήταν επιφυλακτικός με την ιδέα να αναμειχθεί με την πολιτική, στοχεύει σήμερα να μετατρέψει την Ελλάδα σε μια σύγχρονη, αδιάφθορη πολιτεία.
Μετά το 2004, με τον Παπανδρέου εκτός εξουσίας, μια σειρά από αναγκαστικά πιο λιτά «σεμινάρια της Σύμης» ασχολήθηκε με το ζήτημα της ανανέωσης της προοδευτικής πολιτικής. Πρώτη απόφασή του ήταν να ασχοληθεί με το ζήτημα της δημοκρατίας αυτής καθ' εαυτήν, υπό το πρίσμα της μαζικής δυσαρέσκειας και της μείωσης της συμμετοχής των πολιτών στις εκλογές, φαινομένων που δεν περιορίζονται στην Ελλάδα. Αυτό ήταν το θέμα του συμποσίου του 2004. Σε μια συνέντευξή του στο «όπεν ντεμόκρασι» τόνιζε πως «το βασικό μήνυμα που είχαν οι εκλογές για μένα ήταν πως χρειάζονταν πολύ περισσότερες αλλαγές στο πώς κάνουμε πολιτική, παρά στο προγραμματικό περιεχόμενο των διακηρύξεών μας».
Παράλληλα ο Παπανδρέου ερευνούσε καινοτόμα λογισμικά ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και ηλεκτρονικής δημοκρατίας, αλλά και νέες μορφές διαβούλευσης και ανοικτών προκριματικών εκλογών. Αξιοποίησε την καινοτόμα εργασία του «κέντρου διαβουλευτικής δημοκρατίας» του Στάνφορντ, ο Παπανδρέου προκάλεσε μια «διαβουλευτική δημοσκόπηση» με την οποία επέλεξε το 2006 τον υποψήφιο δήμαρχο του ΠΑΣΟΚ για το Μαρούσι, ένα προάστιο των Αθηνών. Και όταν αμφισβητήθηκε η ηγεσία Παπανδρέου μετά την ήττα του ΠΑΣΟΚ το Σεπτέμβριο του 2007, αυτός απάντησε στην πρόκληση καλώντας όλους τους πολίτες, μέλη και μη-μέλη του ΠΑΣΟΚ να ψηφίσουν για τον νέο πρόεδρο του κόμματος. Αμφότερες οι παραπάνω προσεγγίσεις θεωρήθηκαν ως προσπάθειες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να περιορίσει την επιρροή των παραδοσιακών κομματικών μηχανισμών του κινήματος αλλά και να ανοίξει τις θύρες του ΠΑΣΟΚ στο επιφυλακτικό κοινό.
Αν και συνέχισαν να ενδιαφέροντα για έναν «άλλο» τρόπο άσκησης της πολιτικής, τα «συμπόσια της Σύμης» επικεντρώθηκαν και σε άλλες κρίσιμες πλευρές της σύγχρονης ζωής. Το 2006 ασχολήθηκαν με τη διαμόρφωση των πόλεων και τις μεταναστευτικές πολιτικές. Το 2007 με την κλιματική αλλαγή. Ο επείγον χαρακτήρας της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας αναδείχθηκε επώδυνα με τις μεγάλες πυρκαγιές που σάρωσαν εκείνη τη χρονιά την Ελλάδα. Το 2008, το «συμπόσιο της Σύμης» ασχολήθηκε με τις δασικές πυρκαγιές, αλλά και την ενέργεια, και την κρίση των διεθνών οργανισμών. Για όσους ακούσαμε τους νομπελίστες Αμάρτια Σεν (Amartya Sen) και Τζο Στίγκλιτζ (Joe Stiglitz), που συμμετείχαν στο σεμινάριο, η οικονομική κρίση που ξέσπασε το 2008 δεν ήταν και τόσο απρόσμενη.
Αλλά το πιο σημαντικό προϊόν των πρόσφατων «συμποσίων της Σύμης» ήταν η ανάδυση της έννοιας της «πράσινης ανάπτυξης» ως εναλλακτικής λύσης τόσο στο νεοφιλελευθερισμό όσο και στην παλιά κρατικιστική αριστερά, αλλά και ως μεθόδου υπέρβασης της τρέχουσας οικονομικής κρίσης. Η πράσινη ανάπτυξη είναι ο μόνος τρόπος οικονομικής ανάπτυξης που είναι ταυτόχρονα περιβαλλοντικά και οικονομικά βιώσιμος και συνεισφέρει στην εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και την άνοδο της παραγωγικότητας. Η πράσινη ανάπτυξη είναι τοπική και αποκεντρωμένη, και απαιτεί ταυτόχρονα κρατική παρέμβαση και λειτουργία της αγοράς. Ο Παπανδρέου θεωρεί την πράσινη ανάπτυξη ταυτόχρονα αναγκαιότητα αλλά και ευκαιρία για την Ελλάδα. Η Ελλάδα αναμένεται να είναι μια από τις περιοχές που θα πληγεί σκληρότερα από την κλιματική αλλαγή καθώς είναι ευάλωτη στην ερημοποίηση, που θα υπονομεύσει τη βασισμένη στο τουρισμό οικονομία της. Ταυτόχρονα όμως, διαθέτοντας άνεμο και ήλιο εν αφθονία, έχει όλα τα φόντα να γίνει πρωτοπόρος στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ζούμε σε μια εποχή που όλοι οι πολιτικοί λένε στους ψηφοφόρους πως τους προσφέρουν ριζικές λύσεις στις «νέες προκλήσεις της εποχής» και υπόσχονται να είναι «διαφορετικοί». Όπως είναι φυσικό, παρόμοιες μεγαλοστομίες τελικά το μόνο που πετυχαίνουν είναι να επιδεινώνουν το κυνισμό του κόσμου, με τη συνεισφορά βέβαια της οκνηρής και μολυσμένης από την κοινοτοπία δημοσιογραφίας. Οι δημοσιογράφοι θα ήταν χρησιμότεροι αν ερευνούσαν κατά πόσον οι προεκλογικές «δεσμεύσεις» και τα γεμάτα υποσχέσεις προγράμματα περιέχουν ιχνοστοιχεία έστω τεκμηρίωσης και αληθινής πρόθεσης να εφαρμοστούν.
Από αυτήν την άποψη, μπορούμε να εγγυηθούμε πως την τελευταία πενταετία ο Γιώργος Παπανδρέου οργάνωσε μια σπάνια διαδικασίας αναστοχασμού, μελέτης και διαλόγου.
Πρώτον, για τη λειτουργία της δημοκρατίας.
Δεύτερον, για τις πολιτικές που θα εξασφαλίσουν μεγαλύτερη ισότητα και πιο λειτουργικές απαντήσεις στα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα της εποχής μας, με την ανάπτυξη της έννοιας της πράσινης ανάπτυξης.
Τρίτον, με το ξεπέρασμα του ελιτισμού της εξωτερικής πολιτικής στην αντιμετώπιση των μεγάλων διεθνών προβλημάτων (όπως της μετανάστευσης) με την ενεργό ανάμειξη και όχι τον αποκλεισμό της κοινωνίας των πολιτών. Αν υπάρχει στην Αθήνα πολιτικός που να μπορεί να συμβάλει στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος, αυτός δεν είναι άλλος από τον Παπανδρέου, που είναι ο μόνος που αναζητά μια έξυπνη συμφιλίωση στο νησί.
Ο Γιώργος Παπανδρέου και η ομάδα του καλούνται να αντεπεξέρθουν σε πολύ δύσκολες προκλήσεις και θα ήταν ανόητο για τον οποιοδήποτε να προεξοφλήσει την επιτυχία τους. Αλλά ενώ σε ολόκληρη την Ευρώπη η αριστερά εμφανίζεται εξαντλημένη και στερεμένη από ιδέες, ο Παπανδρέου ανάλαβε μια έμπρακτη προσπάθεια να προετοιμάσει την αλλαγή. Η πρωτοτυπία του δεν πρέπει να υποτιμάται, ούτε να απαξιώνεται. Μακάρι ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός να ανοίξει δρόμους για ολόκληρη την ευρωπαϊκή κεντροαριστερά
Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009
Δέκα τουρκικά μαχητικά “σπάνε” Ελληνική άσκηση στη μέση του Αιγαίου!

Το μόνο που δεν έχουν κάνει είναι να προσγειωθούν σε Ελληνικό αεροδρόμιο.
Mε απίστευτη θρασύτητα η Τουρκία, όχι απλώς ολοκλήρωσε παντελώς ανενόχλητη την άσκηση έρευνας-διάσωσης, εντός της περιοχής ελληνικής αρμοδιότητας περιφρονώντας τις ελληνικές ΝΟΤΑΜ, αλλά με μία κίνηση που καταδεικνύει με απόλυτη σαφήνεια της προθέσεις της «έσπασε» με 10 μαχητικά την αντίστοιχη ελληνική διακλαδική άσκηση έρευνας-διάσωσης που διεξαγόταν μεταξύ Χίου και Σάμου!
Και μάλιστα με ΝΑΤΟϊκό “καπέλο” αφού η ενέργειά της αυτή έγινε στο πλαίσιο άσκησης του ΝΑΤΟ!
Η κίνηση αυτή της τουρκικής Αεροπορίας σήκωσε το “θερμόμετρο” σε τέτοια επίπεδα με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί μετά από αρκετό καιρό η λεγόμενη κόκκινη γραμμή μεταξύ των δύο CAOC-7 της Λάρισας και του CAOC-6 στο Εσκισεχίρ.
Συγκεκριμένα σχηματισμός 10 τουρκικών μαχητικών που δρούσε στο περιθώριο άσκησης υποτίθεται σε συνεργασία με ΝΑΤΟικό αεροσκάφος AWACS E-3 και αποτελούμενος από 8 αεροσκάφη F-16 και δύο RF-4E παρενόχλησε τις ελληνικές αεροναυτικές δυνάμεις που ασκούνταν στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Σάμου στο πλαίσιο της άσκησης «ΙΩΝΑΣ 09»!
Πιο συγκεκριμένα στις 13:30 τέσσερα F-16 αποσπάστηκαν από το σχηματισμό και πραγματοποίησαν χαμηλή διέλευση σε ύψος 2.200 ποδών πάνω από την περιοχή της έλληνικής άσκησης Έρευνας και Διάσωσης, παραβιάζοντας φυσικά το κατώτατο ύψος των 10.000 ποδών που είχε τεθεί ως ελάχιστο από ελληνική ΝΟΤΑΜ αλλά και το FIR Αθηνών.
Αλλά αυτό ήταν το λιγότερο: Η κίνησή τους ήταν τέτοια που δημιουργήθηκε κίνδυνος ατυχήματος. Άμεσα δόθηκε εντολή από το ΑΤΑ να διακοπεί η άσκηση, γιατί στην περιοχή εισέβαλαν και τα ελληνικά μαχητικά καταδιώκοντας τα τουρκικά!
Το όλο επεισόδιο διήρκεσε 5 λεπτά από τις 13:30 έως και τις 13:35 και τα αεροσκάφη εισήλθαν βόρεια της Λέσβου και εξήλθαν του ελληνικού FIR νότια της Χίου, όπου και ο χώρος της άσκησης ΙΩΝΑΣ.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009
ΑΛΛΑΞΕ Ο ΜΑΝΩΛΙΟΣ ΚΑΙ ΦΟΡΕΣΕ ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΤΟΥ ΑΛΛΙΩΣ

Ο Ελληνικός λαός δεν ψήφισε Καραμανλή, επειδή θα του πάγωνε τους μισθούς την επομένη των εκλογών.
Δηλαδή, ψήφισε εσάς, επειδή θα παγώνατε τους μισθούς πενήντα ημέρες μετά;;;;
Μας λέτε σήμερα ότι τα λεφτά θα τα βρείτε από τους μισθωτούς των 2000 ευρώ και πάνω, γιατί αυτοί είναι οι ….. έχοντες και κατέχοντες σε βάρος του λαού και της οικονομίας.
- «Αυτό σημαίνει όμως, ότι χρειάζεται να πάρουμε ριζικά διαφορετικές αποφάσεις και για τον τρόπο διακυβέρνησης του πλανήτη μας και των οικονομιών μας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Δεν μπορούμε να σώζουμε το χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις τράπεζες και απ' την άλλη, να λέμε ότι θα παγώσουμε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές για τον εργαζόμενο και την πραγματική οικονομία».
Μας λέγατε προεκλογικά «……«Αν θέλετε να συνεχίσουμε την ίδια πορεία παρακμής των τελευταίων 6 χρόνων, ξαναψηφίστε τον κ. Καραμανλή. Αν θέλετε μία πορεία προόδου, με ένα κράτος που σέβεται τον πολίτη και μία οικονομία που αναπτύσσεται, τότε ζητώ τη δύναμή σας, ζητώ την ψήφο σας, ψήφο αυτοδυναμίας».
Μας λέγατε προεκλογικά ότι «……Πρώτον, το πάγωμα μισθών και συντάξεων που ανακοίνωσε ο κ. Καραμανλής στη Δ.Ε.Θ. δεν αντισταθμίζεται με καμία εισοδηματική ενίσχυση. Ακολουθεί το μισθωτό και τον συνταξιούχο όλη την υπόλοιπη ζωή του, σημαίνει δηλαδή διαρκή μείωση στο εισόδημά του.
- Και δεύτερον, το «αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό» είναι μόνο ένα μέτρο από το συνολικό σχέδιο αναθέρμανσης της οικονομίας που προτείνουμε….»
Μας λέγατε προεκλογικά ότι «……Θέλουμε τα λιμάνια μας να αξιοποιήσουν τα τεράστια πλεονεκτήματα που συνδέονται με την στρατηγική γεωγραφική θέση της χώρας μας. Να γίνουν σημαντικοί διαμετακομιστικοί κόμβοι στην ευρύτερη περιοχή, παρέχοντας σύγχρονες λιμενικές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας σε ανταγωνιστικές τιμές, και εξασφαλίζοντας τη σύνδεση περιφερειακών και εθνικών δικτύων.
Ειδικότερα για τον ΟΛΠ η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες προκειμένου να κατοχυρώσει το δημόσιο συμφέρον και τα εργασιακά δικαιώματα, με ουσιαστική και σε βάθος επαναδιαπραγμάτευση».
Σήμερα σας παρακολουθούμε να αυτοξεφτιλίζεστε !!!
Μας λέγατε προεκλογικά ότι :
- την αναβάθμιση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των Εθνικών Κοινοβουλίων και την αξιοποίηση των ρυθμίσεων της Συνθήκης της Λισσαβόνας που ενισχύουν συμμετοχή, όπως η νομοθετική πρωτοβουλία πολιτών και τα δημοψηφίσματα.
- την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης με αναπροσαρμογή των όρων και νέες προδιαγραφές που θα εξαιρούν από τη μέτρησητου επιτρεπόμενου ελλείμματος τις δημόσιες παραγωγικές δαπάνες, τις επενδύσεις για την παιδεία κα την πράσινη ανάπτυξη, καθώς και τις αμυντικές δαπάνες.
- τη θέσπιση ενός Ευρωπαϊκού Σύμφωνου για την Απασχόληση, ένα «Κοινωνικό Μάαστριχτ» με μετρήσιμους δεσμευτικούς στόχους για απασχόληση καιανάπτυξη.
Σήμερα κάνετε το ακριβώς αντίθετο!
Έφτασε λοιπόν η ημέρα να αποκαλυφθείτε! Θα έρθουν και οι επόμενες μέρες που θα αποδείξετε πόσο καλοί υπάλληλοι των Τρισέ και Αλμούνια είστε και πως αντιλαμβάνεστε τον πατριωτισμό και τον αυτοσεβασμό μιας χώρας, ενός λαού, μιας ιστορίας, ενός μέλλοντος.
Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009
ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΤΥΠΗΜΑΤΩΝ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΩΝΗ
Ήδη επί Σημίτη χάσαμε τα ΙΜΙΑ, σήμερα θα χάσουμε από ότι φαίνεται και τα Δωδεκάνησα.
Οι ένοπλες δυνάμεις έχουν την δυνατότητα τριών ωρών μάχης με την Τουρκία.
Τα δισεκατομμύρια που ξοδεύουμε για προμήθειες οπλικών συστημάτων είναι μονοδιάστατα προσανατολισμένα στις ανάγκες του ΝΑΤΟ ως επιθετικά όπλα που μπορεί να χρησιμοποιηθούν μόνο αν το ΝΑΤΟ δεχθεί επίθεση από τρίτες χώρες αλλά είναι αδύνατο να χρησιμοποιηθούν από την Ελλάδα λόγω και μορφολογίας εδάφους.
Να σκεφτεί κανείς τώρα, το γιατί και τι επιδιώκεται από την μεριά των Ελλήνων Πολιτικών όταν στηρίζουν την «Ευρωπαϊκή» προοπτική της Τουρκίας.
Οι αμφισβήτηση της Τουρκίας των διεθνών συμβάσεων και οι διεκδικήσεις που σήμερα μπορεί να εκβιασθούν ως διεκδίκηση επί των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την ένταξη της Τουρκίας χάνονται είτε ως επιχειρήματα από τους Τούρκους είτε ως επιχειρήματα άμυνας από την Ελλάδα και αποκτούν τον χαραχτήρα ενδοκοινοτικής τριβής, όπου η Γερμανία και η Αγγλία θα παίξουν σημαντικό ρόλο υπέρ των Τουρκικών συμφερόντων.
Αν συνδυάσουμε και τις οικονομικές οδηγίες της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την αξιοπιστία των οικονομικών της Ελλάδας στους διεθνής πιστωτικούς οργανισμούς, αυτό που επιχειρείται είναι να υποχρεωθεί η Ελλάδα για να εκμαιεύσει την υποστήριξη των «Ευρωπαϊκών» δυνάμεων, να εκπέσει οικονομικά και πολιτικά από την προνομιακή θέσης που κατέχει στα Βαλκάνια, όντας μέλος της ισχυρής ομάδας των 15.
Τα Βαλκάνια έχουν ήδη καινούργια αφεντικά, την Γερμανία και τις ΗΠΑ, και η Τουρκία ως χώρα εκτός Ε.Ε. αλλά ως στέλεχος του ΝΑΤΟ , παίζει τον ρόλο που έχει συμφωνηθεί και που της …. Αρμόζει, εκ της θέσεως της στο ΝΑΤΟ.
Οι αμφισβητήσεις της σε βάρος της Ελλάδας αποτελούν πίεση τόσο προς τους Γερμανούς και τους Γάλλους, όσο και προς τις ΗΠΑ.
Επομένως η Ελλάδα καταχρεώνεται τόσο στην Γαλλογερμανική ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και προς τους Αμερικάνους και επομένως βρίσκεται στο δίλλημα , ή να αποτελέσει υποβοηθητικό εργαλείο της Ευρωπαϊκής ηγεσίας ή να χάσει επιπλέον εδάφη και οικονομική κυριαρχία στα κοιτάσματα πετρελαίου στο Νότιο-Ανατολικό Αιγαίο.
Η επιβάρυνση της Ελληνικής Οικονομίας και η προσεκτικά και στοχευμένη διαπόμπευση της στο εξωτερικό που ισοδυναμεί με στραγγαλισμό και πτώχευση, δεν είναι ανεξάρτητη ούτε τυχαία με την νέα Τουρκική διεκδίκηση και αμφισβήτηση των συνόρων μας.
Θέμα επαναχάραξης συνόρων και ορίων θέτει η Άγκυρα με σημερινή ΝΟΤΑΜ !

17-11-2009 14:31:01
Πριν από λίγο αίφνης η Άγκυρα με την έκδοση σχετικής ΝΟΤΑΜ έθεσε ευθέως θέμα επαναχάραξης συνόρων και ορίων μεταξύ των δύο χωρών! Με αφορμή μία άσκηση έρευνας-διάσωσης στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου, αρνείται την ελληνική αρμοδιότητα για αποστολές έρευνας-διάσωσης στην περιοχή διότι «δεν υπάρχει αναγνώριση από την Τουρκία των ορίων του FIR Αθηνών μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου που σημαίνει ότι δεν είναι αρμοδιότητα της Αθήνας οι αποστολές έρευνας και διάσωσης στην περιοχή».
Προσθέτουν μάλιστα ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία οριοθέτησης των ορίων-συνόρων των δύο πλευρών η οποία να προσδιορίζει τις αρμοδιότητες έρευνας-διάσωσης! Για την Τουρκία το Καστελλόριζο είναι «καρφί στο μάτι» γιατί λόγω και της υφαλοκρηπίδας του κόβει στα δύο τις περιοχές πετρελαϊκών ερευνών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Και σε ότι αφορά το θέμα που εγείρεται σήμερα αναφορικά με τις αποστολές έρευνας-διάσωσης, δημιουργεί ένα τεράστιο μπλοκ ελληνικού FIR το οποίο διεισδύει βαθιά στην Ανατολική Μεσόγειο (χάρτης που ακολουθεί).
Αμφισβήτηση των περιοχών του FIR μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου, σημαίνει και επερχόμενη αμφισβήτηση και άλλων περιοχών των Δωδεκανήσων, όπου δεν υπάρχει διμερής συμφωνία οριοθέτησης ορίων και συνόρων μεταξύ των δύο πλευρών…
Υπάρχει όμως και ένα άλλο σημαντικό στοιχείο σε ότι αφορά την συγκεκριμένη άσκηση: Γίνεται την τελευταία ημέρα της τουρκοαιγυπτιακής άσκησης «Θάλασσα Φιλίας-2009», όπου θα συμμετέχει μεγάλος αριθμός μονάδων του Ναυτικού (τέσσερις φρεγάτες, ένα υποβρύχιο, μια κορβέτα, ένα ρυμουλκό στόχου, δύο περιπολικά σκάφη, μια ομάδα ειδικών αποστολών-SAT), καθώς και άεροσκάφη της Αεροπορίας
Η θαλάσσια περιοχή που θα διεξαχθεί η τουρκοαιγυπτιακή άσκηση συνορεύει με την περιοχή που θα διεξαχθεί η άσκηση έρευνας-διάσωσης σε δύο ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι «συμπτωματικά» θα έχουν και τα μέσα για να προστατέψουν οποιαδήποτε κίνησή τους.
Το θέμα είναι πως θα αντιδράσει η ελληνική πλευρά. Κανονικά θα πρέπει να παρεμποδιστεί η άσκηση. Άλλωστε η αντιNOTAM που εξέδωσε η ΥΠΑ είναι σαφής: Δεν έχουν δικαίωμα να κάνουν τέτοια άσκηση. Θα τολμήσουν να υπερασπιστούν εμπράκτως όρια και σύνορα;
Ιδού η χθεσινή αρχική τουρκική ΝΟΤΑΜ για την άσκηση στις 19/11/2009 που θα διεξαχθεί σε ακτίνα 3 ν.μ. περί των συντεταγμένων που δίνουν οι Τούρκοι:
B1159/09 - EXERCISE WILL TAKE PLACE.AREA:362500N0291900E 360900N0291900E 362300N0283400E 363000N0283400EAFFECTED DALAMAN TMA. SFC - FL100, 19 NOV 09:00 2009 UNTIL 19 NOV 13:00 2009.CREATED: 05 NOV 13:36 2009
Η ελληνική προειδοποιητική αντιΝΟΤΑΜ σχετικά με την εν λόγω άσκηση:A2212/09 - NAVIGATIONAL WARNING TO ALL CONCERNED:THIS NOTAM IS ISSUED TO STATE THAT WITH REFERENCE TO TURKISH NOTAMB1159/09 LTAAYNYX (051335EUECYIYN), PART OF THE EXERCISE AREA DEFINEDBY COORDINATES 363000N0283400E, 362300N0283400E, 360900N0291900E,361030N0291900E THEN ALONG ATHINAI/ISTANBUL FIR BOUNDARY TOBEGINNING, STRICTLY LIES WITHIN ATHINAI FIR, WHERE THE ONLY COMPETENTAUTHORITY TO PROMULGATE NOTAMS ACCORDING TO ICAO RULES ANDREGULATIONS IS THE HELLENIC CIVIL AVIATION AUTHORITY, AND NOT WITHINDALAMAN TMA.THE ABOVE MENTIONED TURKISH NOTAM B1159/09 LTAAYNYX HAS BEEN ISSUEDWITHOUT ANY PRIOR COORDINATION BETWEEN THE TWO STATES AND THEREFOREIT IS CONSIDERED NULL AND VOID TO ITS PART REFERRING TO ATHINAI FIR. SFC - FL100,19 NOV 09:00 2009 UNTIL 19 NOV 13:00 2009. CREATED: 13 NOV 10:33 2009
Και η σημερινή τουρκική ΝΟΤΑΜ απάντηση στην ελληνική, όπου ευθέως αμφισβητείται FIR, δικαιώματα αποστολών έρευνας-διάσωσης κλπ:A3603/09 (Issued for LTBB LGGG) - REFERENCE (A) TURKISH NOTAM B1159/09REFERENCE (B) GREEK NOTAM A2212/09NAVIGATIONAL WARNING TO ALL CONCERNEDAS REGARDS THE GREEK NOTAM A2212/09, WE WOULD LIKE TO STATE THAT THE EXERCISE AREA INDICATED IN TURKISH NOTAM B1159/09 STRICTLY LIES WITHIN ISTANBUL FIR AND TURKISH NOTAM REMAIN UNCHANGED. ON THE OTHERHAND, WE WOULD LIKE TO REFER ONCE AGAIN TO THE TURKISH AIP ENR 2.1.1 WHICH STATED THAT THE PORTION OF ISTANBUL -ATHENS FIR LIMITBETWEEN POINTS 360456N-0295958E AND THE POINT COINCIDING WITH THE BEGINNING OF THE TURKISH-GREEK LAND BORDER DOES NOT REFLECT OR IMPLYIN ANYWAY ANY EXPRESSION OF OPINION WHATSOEVER REGARDING DELIMITATION OF ANY KIND OF BOUNDARY AMONG THE PARTIES CONCERNED OR A BILATERALLY AGREED PRACTICE. SFC - FL100, 19 NOV 09:00 2009 UNTIL 19 NOV 13:002009. CREATED: 16 NOV 15:51 2009
Τμήμα ειδήσεων: http://www.defencenet.gr
Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009
Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009
Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΡΙΘΗΚΕ ΠΑΡΑΝΟΜΗ....
Είναι Σταλινική η παροχή ελευθερίας και αναγνώρισης της ελευθερίας ως δικαίωμα του ατόμου να συνέρχεται, να οργανώνεται σε Κοινωνία, να εκφράζεται, να διεκδικεί, να ασκεί προστατευτισμό στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις του αγώνα του και του αγώνα της Κοινωνίας του (Εργατικούς, Πολιτικούς) και ταυτόχρονα υποχρέωση του Κράτους να προστατεύει αυτά τα δικαιώματα.
Είναι Σταλινική η συγκρότηση του Κράτους και το δικαίωμα του να θεσπίζει κανόνες, Νόμους και θεσμούς, μηχανισμούς που ερμηνεύουν, «διευκολύνουν», αποδίδουν, εκχωρούν, οργανώνουν και οργανώνονται και παρέχουν προστασία ως νταβαντζίδες των οικονομικών οργανωμένων συμφερόντων με την πρέπουσα, ορθή και χρηστή απονομή Δικαιοσύνης, αφού η Δικαιοσύνη αποτελεί λάφυρο του Κράτους και των προστατευμένων από το Κράτος, οικονομικών εξουσιαστικών οργανωμένων συμφερόντων.
Είναι φασιστική και άκρως υποκριτική η «Δημοκρατική» υπόσταση του Κράτους και των νόμων του, στην διαχείριση και υπεράσπιση των δικαιωμάτων του ατόμου, όταν νομιμοποιεί την υπεροχή των οικονομικών εξουσιαστικών οργανωμένων συμφερόντων με την σύσταση Επιμελητηρίων και την ίδια στιγμή δεν αναγνωρίζει ούτε την Κοινωνία των εργαζομένων, ούτε δικαιώματα στην Κοινωνία των εργαζομένων, παρά μόνο υποχρεώσεις και καταναγκαστικό πλαίσιο νόμων και κανονισμών που δημιουργούν «δικαιώματα» και «ισονομία» στους «Πολίτες» όταν αυτοί δεν «αναγνωρίζουν» στον εαυτό τους την ιδιότητα του εργαζόμενου. Δικαιώματα που ο Πολίτης έχει όταν βρίσκεται εκτός χρόνου εργασίας του.
Αυτό το Κράτος και αυτή την Δημοκρατία πρέπει οι εργαζόμενοι να ανατρέψουν, κάνοντας την αρχή, με ανυπακοή στις αποφάσεις των Δικαστηρίων που κρίνουν τις απεργίες τους παράνομες και τα αιτήματα τους παράνομα, αλλά και να αμφισβητήσουν στο Κράτος δικαιώματα να αποφασίζει τι είναι δίκαιο, τι καταχρηστικό και τι παράνομο.
Οφείλει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ να προσφύγουν κατά του Κράτους και των Δικαστηρίων του, στο Διεθνές Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθώς και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ώστε να αφαιρεθεί η αρμοδιότητα και η εξουσία της ποινικοποίησης των αγώνων και της διεκδίκησης δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Σε καμιά άλλη πολιτισμένη χώρα της Ευρώπης, το Κράτος και οι μηχανισμοί του δεν δικάζουν την νομιμότητα του λόγου, της οργάνωσης και της διεκδίκησης των εργαζομένων και των συνδικαλιστικών τους οργανώσεων.
Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009
ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ .......

Η απόφαση προβλέπει ποινή φυλάκισης δύο μηνών για κάθε ημέρα απεργίας από δω και στο εξής και χρηματικό πρόστιμο 4.000 ευρώ ανά ημέρα απεργίας σε κάθε συνδικάτο.
Το 2008 είχε υπάρξει παρόμοια απόφαση, η οποία απαγόρευε στο μέλλον κινητοποιήσεις με αίτημα τη μη ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς. Για το λόγο αυτό οι εργαζόμενοι στην τωρινή απεργία τους είχαν θέσει ως αίτημα την κατοχύρωση των εργασιακών τους δικαιωμάτων.
Στο Πρωτοδικείο είχαν προσφύγει τα Επιμελητήρια της χώρας, καθώς και 48 επιχειρήσεις. Αργότερα σήμερα, αναμένεται να συνεδριάσει η ΟΜΥΛΕ.
Στις 2 το μεσημέρι αναμένεται το Δ.Σ του ΟΛΠ να τοποθετήσει επισήμως στη θέση του διευθυντή και διευθύνοντος συμβούλου τον Γ. Ανωμερίτη, από τον οποίο αναμένονται πρωτοβουλίες για την εκτόνωση της έντασης.
ΕΛΚΕΠΕ - ΒΙΟΖΑΛ
Η ΕΛΚΕΠΕ, εταιρία παραγωγής και εκμετάλλευσης κρέατος, αφού κατάφερε να μην μπορεί να λειτουργήσει και να χρωστά πολλά μηνιάτικα στους εργαζόμενους της, ενοικίασε τις εγκαταστάσεις της στην ΒΙΟΖΑΛ.
Η τελευταία δυστυχώς συνέχισε την πολιτικής της προηγουμένης αλλά τούτη την φορά πιο εκκωφαντικά.
Βάζει τους εργαζόμενους να υπογράφουν για μηνιαίο μισθό 1100 ή 1300 ή 1500 ευρώ και να εισπράττουν καθαρά, 550 ή 600 ή 800 ευρώ.
Απολύει εργαζομένους χωρίς αποζημίωση
Δεν εφαρμόζει καμιά σύμβαση, δεν δίνει επιδόματα, δεν αναγνωρίζει προϋπηρεσία.
Πριν τέσσερις μέρες ανακοίνωσε μείωση μισθών κατά 550 ευρώ.
Ήδη χρωστά στους εργαζόμενους μισθούς 6 και 8 μηνών.
Οι περισσότεροι είναι Πακιστανοί, αλλά είτε είσαι Πακιστανός είτε είσαι Έλληνας αντιμετωπίζεσαι και εργάζεσαι σαν δούλος.
Η ΕΛΚΕΠΕ εξακολουθεί να εμφανίζεται ως ..... εργοδότης που πληρώνει τους εργαζόμενους, ενώ κουμάντο κάνει η ΒΙΟΖΑΛ.
ΠΟΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ & ΠΟΙΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ θα προστατεύσει αυτούς τους εργαζόμενους;
ΜΙΧΑΛΗS ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗS

ΑΠΕΒΙΩΣΕ 26/5/2009
ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΓΑΤΗ ΡΕ ΓΑΜΩΤΟ....

ΑΓΑΠΗΣΑΜΕ ΚΥΡΙΕ.......
Ο ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΠΡΟΣ 180 εκ. ΕΥΡΩ
ΠΟΥ ΒΛΕΠΕΤΕ ...... ΣΚΑΝΔΑΛΟ
ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ
ΟΧΙ ΓΙΑ ΜΑS

ΓΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΚΑΚΟΜΟΙΡΑ ΤΗΝ....OIKONOMIA
ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΜΕ
Το ελληνικό τμήμα της Διεθνους Αμνηστίας προώθησε την υπόθεση της Κωνσταντίνας ως international petition.Αυτό σημαίνει ότι θα γίνει συλλογή υπογραφών σε παγκόσμιο επίπεδο προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις στις ελληνικές αρχές για απόδοση δικαιοσύνης.Είναι πολύ σημαντικό να συγκεντρωθούν τουλάχιστον 10.000 υπογραφές μέχρι την εργατική Πρωτομαγιά, ημερομηνία που θα παραδοθούν στον Υπουργό Εσωτερικών της Ελλάδας.
http://www.amnesty.org.gr/kouneva.htm
http://g700.blogspot.com/
ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

ΑΛΑΝ ΓΚΡΙΝΣΠΑΝ ( ΠΡΟΕΔΡΟS της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑS των ΗΠΑ)
ΤΟ ΑΚΟΥΣΑΤΕ ΑΝΕΚΔΙΗΓΗΤΟΙ ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΑΤΕ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟ ΤΟΠΟ;
ΑΓΩΝΑS ΧΩΡΙS ΟΡΟΥS ΚΑΙ ΧΩΡΙS ΑΝΑΣΤΟΛΕS
στη χαμένη σου ζωή,
τ’ όνειρό σου ανασταίνω
και το κάθε σου "γιατί".
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Η ΕΛΛΑΣ
ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑS
2.- OTE ESTATE (με τα 2.500 κτίρια ιδιοκτησίας ΟΤΕ, αξίας άνω του 1,6 δις. ευρώ),
3.- COSMOTE,
4.- ΓΕΡΜΑΝΟΣ (στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια),
5.- ΟΤΕΝΕΤ (με τα εμπορικότατα προϊόντα της, conn-x, smile & web κάρτες, θυγατρικές εταιρίες κλπ),
6.- HELLAS SAT (δορυφορικές επικοινωνίες ΟΤΕ),
7.- ΟΤΕ SAT MARITEL (ναυτιλιακές επικοινωνίες ΟΤΕ),
8.- ΟΤΕ GLOBE (διεθνείς επικοινωνίες ΟΤΕ),
9.- ΟΤΕ ΑCADEMY (εκπαιδευτικό κέντρο ΟΤΕ),
10.- ROM TELECOM (Τηλεπικοινωνιακός Οργανισμός Ρουμανίας, στον οποίο ο ΟΤΕ κατέχει το 54%),
11.- COSMOROM (η COSMOTE της Ρουμανίας),
12.- GLOBUL (η COSMOTE της Βουλγαρίας),
13.- COSMOFON (η COSMOTE της FYROM),
14.- AMC (η COSMOTE της Αλβανίας),
15.- TELECOM (o OTE της Σερβίας).
16. τα OTEshops,
17. την INFOTE με τον Χρυσό Οδηγό και τις διαφημίσεις του,
18. την OTEPLUS,
19. την COSMO-ONE,
20. τον ΟΤΕ-International,
21. την ΟΤΕ-Ασφάλιση,
22. την HellasCom,
23. το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ και
24. πουλάνε ακόμα και το όνομα, τη φήμη και την πελατεία, δηλαδή το brand name "ΟΤΕ".